Naslovnica Kultura Frankensteinova braća

Frankensteinova braća

Pod intrigantnim, višestruko asocijativnim naslovom, dugogodišnji novinar negdašnje Vjesnikove kuće, koji se prometnuo u plodna i ustrajna pisca, ispisuje roman kojim – dosljedno ustaljenom stilu i tematskom  rasponu – istražuje sudbine suvremenika bačenih u stanja i okolnosti dobro mu poznate iz „priloga za odrađene profesionalne biografije“. Upravo tako, kao u novinskoj reportaži, dvojica umirovljenih istražitelja susreću se, 20 godina nakon rastanka u nimalo prijateljskim okolnostima; obojica udovci, s djecom raseljenom po svijetu, prisjećaju se neriješenih slučajeva, među njima i davnog nestanka zagrebačkog brucoša Valentina Liščevića, sina partijsko-privrednog moćnika iz osamdesetih, sudionika osnivačkog skupa HDZ-a i pripadnika stranačko-tajkunske kamarile devedesetih. Rasterećeni dugova i obaveza, Radovan Tolić i Nikola Dragović prikupljaju konce i uviđaju da nestanak obiteljskog sonnenscheina nije bio banalna otmica radi ucjene, a da stanovite uloge u odavno zaparloženom slučaju imaju odvjetnik Slavko Rendić i privatni detektiv Vladimir Metzger Teflon, s razgranatim vezama u hrvatskom i regionalnom podzemlju. Tolić i Dragović izvlače informacije iz policijskih krugova, potonji aktivira i prijateljsku vezu s Milošem Đurkovićem, s kojim je nekoć radio u Saveznom SUP-u… doznaje da u Beogradu djeluju vrhunski cyber-kriminalci, među kojima dvojica Zagrepčana i jedna Sarajka, nadimkom Frikuša.

Na drugoj razini, svojevrsnom romanu-u-romanu, odvija se davna ljubavna priča Nikole Dragovića i čakovečke liječnice Marte Magdalenić, na izmaku njegove karijere turističkog vodiča i ljetnog zavodnika. Dragović slučajno doznaje za njenu smrt – i da je za njom ostala 27-godišnja kći Sanja… zajedničko dijete o kojem prvi put doznaje kada dolazi na Martin ukop. Love story Marte i Nikole krcata je osebujnom dramom, zasićena emocijama, žestokom erotikom i neočekivanim obratima. Od onih je priča koje odzvanjaju pitanjem: kakav bi – radikalno drugačiji? – bio život protagonista, da nije potekao smjerom kojim jest.

Ovaj roman pisan je filmski, s britkom smjenom kadrova i karakterizacijom likova, žustrim dijalozima, te miješanjem fikcije i dokumentarnog: spominju se mnogi stvarni događaji, imena i sl., radi održavanja dinamike zanimljive čitatelju i suspensa koji ga tjera da priče prati do neočekivana kraja. Stjepo Martinović Frankensteinovom je braćom iskoračio istodobno u dva žanra: punokrvnu policijsku priču kakva se plete oko internetskog kriminala – mnoge elemente ispisao je na temelju stvarnih događaja i unoseći u svoju fiktivnu priču žestoke boje dokumentarnog – i ljubavnu sagu čiji su akteri dvoje gladni snažnih emocija i prestrašeni onim što su one u njima pokrenule. Ta linija u romanu nije puki dodatak smišljen da bi humanizirao Dragovićev karakter okamenjen policijskim iskustvom i životnim nedaćama u teškim okolnostima na poslu potkraj osamdesetih i početkom devedesetih, nego funkcionira kao jednakopravan dio mozaične pozornice na kojoj se odvija sraz ključnih protagonista.

Posebna vrijednost osamnaestog po redu Martinovićevog proznog naslova u njegovoj je stilskoj iznijansiranosti, vještom upravljanju događajima, besprijekornom iscrtavanju likova i čvrstoj kauzalnosti svake scene i svakog događaja, što iščitavanje ovog romana pretvara u doživljaj vibratnog ritma i impresivne uvjerljivosti. 

Must Read

ČUDESNA PRIČA O ‘SAPUNIMA S TOČKICAMA’: Slabovidne i slijepe osobe oduševile svojim proizvodom

Zagrebačka Heinzelova ulica koja je unutar sebe skrivala staro, zapušteno skladište mesne industrije, već je neko vrijeme mjesto stvaranja čarobnih sapuna, u...

DINAMO ‘RASTAVIO’ ATLANTU: Pobjeda o kojoj će se dugo pričati

Dinamo je na startu Lige prvaka pobijedio Atalantu 4:0 na krcatom Maksimiru. Modri su na najljepši mogući način prekinuli...

Oh, ne! Stiže jesenja alergija: Srećom, stižu i savjeti stručnjaka

Ako ste mislili da se alergije javljaju samo u proljeće, gadno ste se prevarili. Alergije su česte i u jesen, a...

‘Vratite nam oduzeto pravo’: Država se ‘oporavila’, invalidi podsjećaju na obećanje…

Udruga roditelja djece s teškoćama obratila se nadležnim institucijama sa zahtjevom za povratak prava određenoj skupini 100% invalidnih osoba koje su svojedobno...

OVO NAM SE SVIDJELO! ZET obučava vozače u ophođenju prema invalidima

Jača svijest hrvatskih građana, ali i institucija koje su vrlo često "gluhe" na potrebe invalida i njihove svakodnevne životne prepreke.