Naslovnica Komentari Gosti autori Tko proizvodi nasilnike: očevi, majke, sustav?

Tko proizvodi nasilnike: očevi, majke, sustav?

Živimo u  zemlji u kojoj smo još 2012. referendumom “zaštitili obitelj” i u istoj toj zemlji  imamo obitelj Josipa Rođaka.

Živimo u zemlji u kojoj se hoda za život jer “svako dijete ima pravo na život” osim malog Denisa.

Živimo u zemlji u kojoj se kaže ‘Ne’ usvajanju djece od strane istospolnih parova, jer “svako dijete treba i oca i majku”, osim djece rastavljenih roditelja, jer njihovi očevi  su samo bankomati.

Akcija #spasime nije više u prime time vijestima. Main stream mediji više ne hrane zle komentatore kojima je važnije što je cijela akcija pokrenuta od lijepe i uspješne ženske osobe, koja (trenutno) živi u Beogradu, nego li sama svrha akcije. Raznorazne tete ‘Vere’ ispuhale su se vrišteći po Facebooku kako jedna rastavljena ženska osoba  ne može zastupati žene u obiteljskim stvarima, kao i sve ostale  vesele stvari koje nam pruža sloboda govora na internetu.

Vrijeme prolazi, pomaci su napravljeni, svijest podignuta. Bravo organizaciji, bravo svim hrabrim žrtvama koje su iznijele svoje priče. Podrška i svim žrtvama koje još uvijek traže izlaz.

Okidači za akciju,  kako kaže inicijatorica,  bili su četvero nevine djece bačene kroz balkon od oca  i mali Denis ubijen od majke, a potom i sva ostala djeca koju nismo uspjeli spasiti ili koju tek treba spasiti. Dakle žrtve su djeca,  a zlostavljači su i muškarac i žena.

Što je akcija dalje odmicala, odmakli smo se od djece, a fokus je stavljen na zlostavljane žene, tek posredno na djecu. Cjelokupni dojam koji se može steći je da su sve žene i majke super heroji, a svi muškarci zlostavljači i nasilnici.  Borbom protiv jednog stereotipa, upadamo u drugi, a djeca su  pomalo  ispala iz fokusa.

,Hrvatska je društvo u kojem su žene tradicionalno zlostavljane od partnera, jer eto “tako vam je to u braku”. No, ipak kad je u pitanju majčinstvo nismo ravnopravne, štoviše superiornije smo, prikladnije, podobnije, kao da nam samo posjedovanje maternica daje certifikat u kojem stoji da smo kvalitetne osobe, da ne možemo biti zlostavljači i da sigurno možemo bolje odgajati djecu pri čemu nam muškarci ne trebaju. Nisu li po tom principu današnje zlostavljače odgajale žene?

Također, tko je odgajao žene koje odrastaju u nesigurne osobe koje muškarce gledaju kao bogomdane spasitelje i kojima prvi šamar nije znak da trebaju otići, nego znak da se moraju “popraviti”? Koliko majki je takvim ženama reklo da šute i trpe, jer nemaju kud?

Žene koje se u sklopu inicijative #spasime javljaju svojim ispovijestima vjerojatno su odrastale  na raznim “Trnoružicama”, “Snjeguljicama”, “Pepeljugama”  i ostalim pričama o princezama koje su potpuno bespomoćne i nevrijedne, dok ne dođe princ da ih izbavi od svih zala, a kad su to prerasle, serviran im je Christian Grey  čiji je tvorac, opet, žena. (Za one koji su zadnje desetljeće proveli pod kamenom:  Christian Gray je fiktivni lik koji zavodi nevinu djevojku kako bi je koristio za sado mazo sex a ona nevoljko pristaje uvjerena da on zapravo ne misli tako i da je zapravo ne želi povrijediti dok joj suze klize niz lice od bola). 

Niti jedno dijete se ne rodi kao zlostavljač, niti jedan osnovnoškolac nije rođen da zlostavlja životinje, ni jedan srednjoškolac nije nasilnik, jer mu se to baš jako sviđa. Ipak, ta nevina djeca odrastaju u zlostavljače i nasilnike. I “Daruvarac” je nekad bio “slatko dijete”. Gdje je bio školski sustav, zdravstveni sustav, sustav socijalne skrbi, dok su odrastali razni “Daruvarci”? I najvažnije, gdje su bile te žene i majke koje se pozivaju na svetost majčinstva?

,Živimo u društvu u kojem je neravnopravnost spolova u mnogim segmentima neprepoznata pa se protiv nje i ne borimo. Dokle god postoje muškarci koji smatraju da su usisavanjem ili peglanjem pomogli ženi, dokle god postoje žene koje se zbog maternice osjećaju superiorno i koriste to protiv muškaraca, dokle god neki muškarci i neke žene polažu pravo na tuđe maternice, dokle god muškarce odgajaju da ne plaču, a žene da su ‘drugotne’, djeca će nam biti zlostavljana i odrastati u zlostavljače i nasilnike dok mi krivimosustav.

Krenimo od predrasuda i stereotipa u sebi, prepoznajmo ih i pokušajmo ih promijeniti, nemojmo ih olako prenositi djeci jer je eto “tako to uvijek bilo”.  #spasimodjecu

Katarina Romana Čičko

Prethodni članakFT-Jugend
Sljedeći članakSRAMOTNO!

Must Read

Čerupanje

Nakon što je Antonio Tajani, jedan od čelnika i euro-parlamentaraca Berlusconijeve stranke Forza Italia, u veljači – otvarajući spomen-obilježje u Basovizzi kod Trsta – usklinuo...

PURGER – mitsko biće koje ne postoji

Riječ „Purger“ mi dođe kao neko mitsko biće. Poput čudovišta iz Loch Nessa, Bigfoota ili Yettija. Svi o njemu pričaju, pripovijedaju se razne legende...

Misteriozni hrvatski grb

Neki sam dan gledao i slušao po ne-znam-koji-put debilnu diskusiju o povjesnom hrvatskom grbu i njegovom misterioznom prvom polju. I ne bi bilo toliko...

Izgubljen slučaj

U trgovačke centre navraćam samo po ono što drugje ne mogu nabaviti – radije u kvartovskoj prodavaonici nešto platim i osjetno više,...

Pupoljak svibanjski

Lutajući reporterski nekadašnjom državom naslušao sam se svakojakih priča, od kojih je velik dio završio – cjelovit ili rekomponiran u neslućene mozaike...