Naslovnica Odabrano Trabunjanje

Trabunjanje

O još jednoj obljetnici smrti Ivica Račana iznova se javljaju „svjedoci povijesti“ s dobrano naherenim memorijskim instrumentarijem i zdrmanim vrijednosnim kriterijima, glorificirajući pokojnika kao demokrata bez mane i straha, političara lucidna i hrabra, štoviše: vizionara u vremenu krucijalnih izazova pred zemljom i nacijom! Ova zemlja – inače jebeno siromašna poštenom inteligencijom s vizijom i sviješću o odgovornosti, građanima trezvenim i smjelim – jebeno obiluje mjesečarima bez pamćenja, sljepački zaljubljenim u svoje fantazme; stoga ni najmanje ne čudi vehementno nastojanje zatočenika stockholmskog sindroma prisavske kockice da se povijesnog gubitnika, sinju kukavicu bez valjana traga u ijednoj ljudskoj djelatnosti, egzemplarnu jalovinu i – objektivno – prvog i najvažnijeg kolaboranta krivoustog mitomana i ratnog zločinca, post mortem uzvisi do statusa nacionalne ikone… nekakve ljevičarske gospe iz Međugorja po kojoj bi, da ne bješe zlehude sudbine, ova zemlja bila sačuvala sjajno mjesto na rang-listi država kasnog socijalizma, a ne se survala u septičku jamu kleronacionalizma, siromaštva i beščašća iz koje danas gleda u čmar i jednoj Rumunjskoj, Bugarskoj – da ne spominjemo debelo nam odbjegle Čehe, Poljake, Mađare, Slovake… koji su Hrvatsku 45 godina promatrali s udaljenosti za koju ni sami nisu vjerovali da će je ikada skratiti, a kamoli pobrisati!

Na tešku i neprebolnu žalost njegovih adoranata, bezbojni partijski aparatčik Ivica Račan tragično je podbacio u najgorem času – i to, po kazivanju najbližega mu suradnika Zdravka Tomca – kukavički bježeći od onoga što mu je trebala biti životna misija: hvatanja u koštac s razornim kleronacionalizmima, hrvatskim (udbaško-ustaškim) i srpskim (memorandumskim), te proljećarskim smutljivcima i nadri-ljevičarima u svom taboru. A što je učinio, umjesto bilo čega lucidnog, smjelog i državničkog? Podvio rep, i prije sramotne epizode u Sava-centru, kad ga je uplakana Sonja Lokar za uši dovukla na glasanje o raspadu SKJ – trampio „miran prijenos vlasti“ za imovinu SKH, eda bi se održao na površini jalove naplavine iz posljednjih dana partije koja se uspješno otarasila svrhe i smisla i stvorio pretpostavke da odradi sporazum o nenapadanju s crno-crvenom mezalijanskom u pohodu na Gornji grad. Pa nije valjda ozbiljno pomislio da će se birtijskom dosjetkom o „stranci opasnih namjera“ rehabilitirati kao faktor okupljanja otpora korifejima kleronacionalističke kontrarevolucije?!

Ivica Račan, kao što nije zucnuo kada je posrbljena JNA razoružala hrvatsku teritorijalnu obranu, od-mrsomudio je i raslojavanje među Srbima u Hrvatskoj (prepustio srpski korpus ludom psihijatru, skladištarima i provincijskim milicionerima), prešutio razgradnju ključnih sastavnica ustavnog poretka (samoupravljanje i koncept društvenog vlasništva), srodio se s ulogom konfuzno-difuzna vrtnog patuljka u kobnom trokutu Kaptol-Pantovčak-Markov trg. Što je kasnije bilo, pamte svi koji su tada živjeli… osim panegiričara: njegov parazitsko-klijentelistički zdrug podržao je SVE zakone na štetu građana koji su 45 godina stvarali narodnu imovinu, pokrenuo rasprodaju obiteljskog srebra (INA!) i lavinu prezaduživanja, obilato trpao u crnu rupu posrnulih i opljačkanih brodogradilišta, nadasve sluganski držao štangu režimu u kritičnim trenucima gubitka vjerodostojnosti, kad bi mu vlast – na valu zgražanja birača pljačkom i klerofašizacijom – pala u krilo, trsio se da je što prije vrati šljamu na Trgu žrtava fašizma.

Uostalom, da je Ivica Račan ikada pomišljao svoju mizernu partijicu učiniti stožerom za okupljanje stvarne opozicije – valjda bi je bio drugačije vodio i kadrovski profilirao, a ne kao naplavinu bahatih pikzibnera i munjenih misionarki na izletu u nepoznato.

Stjepo Martinović       

Must Read

ČUDESNA PRIČA O ‘SAPUNIMA S TOČKICAMA’: Slabovidne i slijepe osobe oduševile svojim proizvodom

Zagrebačka Heinzelova ulica koja je unutar sebe skrivala staro, zapušteno skladište mesne industrije, već je neko vrijeme mjesto stvaranja čarobnih sapuna, u...

DINAMO ‘RASTAVIO’ ATLANTU: Pobjeda o kojoj će se dugo pričati

Dinamo je na startu Lige prvaka pobijedio Atalantu 4:0 na krcatom Maksimiru. Modri su na najljepši mogući način prekinuli...

Oh, ne! Stiže jesenja alergija: Srećom, stižu i savjeti stručnjaka

Ako ste mislili da se alergije javljaju samo u proljeće, gadno ste se prevarili. Alergije su česte i u jesen, a...

‘Vratite nam oduzeto pravo’: Država se ‘oporavila’, invalidi podsjećaju na obećanje…

Udruga roditelja djece s teškoćama obratila se nadležnim institucijama sa zahtjevom za povratak prava određenoj skupini 100% invalidnih osoba koje su svojedobno...

OVO NAM SE SVIDJELO! ZET obučava vozače u ophođenju prema invalidima

Jača svijest hrvatskih građana, ali i institucija koje su vrlo često "gluhe" na potrebe invalida i njihove svakodnevne životne prepreke.