Naslovnica Odabrano Izbori i osobe s invaliditetom

Izbori i osobe s invaliditetom

Nasmiješena lica gledaju nas s jumbo plakata, flajera, tv reklama, google oglasa, društvenih mreža. Pričaju o svemu i svačemu.  Najmanje o europskom parlamentu i njihovoj ulozi u njemu.

Da. Pričaju o svemu.  Samo šute o jednoj skupini. Šute o osobama s invaliditetom. Osobama koje su na margini ovog društva, često ispod praga siromaštva,  bez škole i bez izglednih mogućnosti za uključivanje u zajednicu.

Ta skupina nije bučna, ne postavlja šatore, ne raspisuje referendume. Često ne izlazi ni na glasanje. Na njima ne mogu skupljati političke bodove, a dobri su samo za karitativne akcije i povremene humanitarne akcije s gala večerama na kojima se pokazuje hinjena humanitarnost, a više raskoš.

Predsjednik  vinkovačke  udruge  pokušao je skupiti  potpise za kandidiranje liste na kojoj bi bile i osobe s invaliditetom, no na žalost nije uspio skupiti dovoljan broj potpisa.

Tako osim doktora Bahtijarevića, koji je bio ravnatelj dječije bolnice u Klaićevoj i koji je desetljećima okružen djecom s različitim bolestima i stanjima, nitko od preko 300 kandidata nije spomenuo osobe s invaliditetom.  TV spotovi nemaju prevoditelja znakovnog jezika  niti su leci prilagođeni slijepim osobama. O prilagođenosti osobama s intelektualnim teškoćama,  još uvijek nitko ne razmišlja.

Što onda očekivati od onih koji uđu u EU parlament? Da cijelo vrijeme kušaju nutele ili kvalitetu Ariela na svilenom čipkastom donjem rublju?

Hoće li se boriti da u novom razdoblju od 2021 do 2018 povučemo što  više novca iz socijalnog fonda da osobe s invaliditetom ne moraju ovisiti o udrugama u zadovoljavanju svojih potreba? Hoće li jasno i glasno lobirati da nam EU da novac za razvoj socijalnih usluga u zajednici  kako bi osobama s invaliditetom osigurali dostojan život bez straha od zatvaranja u ustanove?

Po svemu sudeći neće. Pokazatelj je to stanja našeg društva,  nerazumijevanja da je društvo jako onoliko koliko je jaka najslabija karika.

Ovaj odnos pokazatelj je općeg društvenog i moralnog rasapa našeg društva. Kad razmišljamo zašto nam je ovako kako nam je, sjetimo se kakvi smo prema najslabijima i to nam je odgovor.

Must Read

Čerupanje

Nakon što je Antonio Tajani, jedan od čelnika i euro-parlamentaraca Berlusconijeve stranke Forza Italia, u veljači – otvarajući spomen-obilježje u Basovizzi kod Trsta – usklinuo...

PURGER – mitsko biće koje ne postoji

Riječ „Purger“ mi dođe kao neko mitsko biće. Poput čudovišta iz Loch Nessa, Bigfoota ili Yettija. Svi o njemu pričaju, pripovijedaju se razne legende...

Misteriozni hrvatski grb

Neki sam dan gledao i slušao po ne-znam-koji-put debilnu diskusiju o povjesnom hrvatskom grbu i njegovom misterioznom prvom polju. I ne bi bilo toliko...

Izgubljen slučaj

U trgovačke centre navraćam samo po ono što drugje ne mogu nabaviti – radije u kvartovskoj prodavaonici nešto platim i osjetno više,...

Pupoljak svibanjski

Lutajući reporterski nekadašnjom državom naslušao sam se svakojakih priča, od kojih je velik dio završio – cjelovit ili rekomponiran u neslućene mozaike...