Naslovnica Odabrano Ovo treba shvatiti ozbiljno: Još jedna smrt povezana s korištenjem e-cigarete

Ovo treba shvatiti ozbiljno: Još jedna smrt povezana s korištenjem e-cigarete

Oregonski liječnici ispituju još jednu smrt koju povezuju s korištenjem e-cigarete!

Vijest dolazi nakon što je država Illinois prošlog tjedna pokrenula istragu o smrti osobe koja je koristila e-cigaretu i kasnije je hospitalizirana s teškom respiratornom bolešću. Istražitelji Oregonske zdravstvene uprave (Oregon Health Authority – OHA, op. a.) kažu da je pojedinac, koji je umro u srpnju, navodno koristio uređaj koji je sadržavao kanabis. Nisu objavljeni drugi detalji, osim što su simptomi prisutni u slučaju u Oregonu bili u skladu s više od 200 sličnih slučajeva tajanstvene bolesti pluća koja pogađa uglavnom tinejdžere i mlade u najmanje 25 američkih država.

“Još ne znamo točan uzrok tih bolesti – bilo da su one uzrokovane zagađivačima, sastojcima u tekućini ili nečim drugim, poput samog uređaja – kaže doktorica Ann Thomas, liječnica iz Odjela za javno zdravstvo OHA-e, a prenosi In portal.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokrenuli su zajedničku istragu kako bi utvrdili uzrok bolesti, koju karakterizira kratkoća daha, piskanje u plućima, umor, bol u prsima, kašalj i gubitak kilograma. Obje agencije surađuju s državnim i lokalnim vlastima kako bi utvrdile nazive i vrste proizvoda i uređaja koji se koriste, kao i mjesto gdje su kupljeni. Iako još nije identificiran točan uzrok, mnogi pacijenti navodno koriste proizvode koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), javlja IFLScience.

Stručnjaci savjetuju da korisnici e-cigareta trebaju sami nadzirati simptome i ‘odmah potražiti liječničku pomoć’ ako su zabrinnuti za svoje zdravlje. Uz to, podsjećaju se oni koji koriste e-cigarete da nikada ne kupuju takve proizvode na ulici, jer nisu regulirani, te da izbjegavaju modifiicirati proizvode ili dodavati tvari koje proizvođač nije preporučio.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

ČUDESNA PRIČA O ‘SAPUNIMA S TOČKICAMA’: Slabovidne i slijepe osobe oduševile svojim proizvodom

Zagrebačka Heinzelova ulica koja je unutar sebe skrivala staro, zapušteno skladište mesne industrije, već je neko vrijeme mjesto stvaranja čarobnih sapuna, u...

DINAMO ‘RASTAVIO’ ATLANTU: Pobjeda o kojoj će se dugo pričati

Dinamo je na startu Lige prvaka pobijedio Atalantu 4:0 na krcatom Maksimiru. Modri su na najljepši mogući način prekinuli...

Oh, ne! Stiže jesenja alergija: Srećom, stižu i savjeti stručnjaka

Ako ste mislili da se alergije javljaju samo u proljeće, gadno ste se prevarili. Alergije su česte i u jesen, a...

‘Vratite nam oduzeto pravo’: Država se ‘oporavila’, invalidi podsjećaju na obećanje…

Udruga roditelja djece s teškoćama obratila se nadležnim institucijama sa zahtjevom za povratak prava određenoj skupini 100% invalidnih osoba koje su svojedobno...

OVO NAM SE SVIDJELO! ZET obučava vozače u ophođenju prema invalidima

Jača svijest hrvatskih građana, ali i institucija koje su vrlo često "gluhe" na potrebe invalida i njihove svakodnevne životne prepreke.