Naslovnica Odabrano Roditelji odlučno traže ostavke: Propusti oko uvođenja pomoćnika u nastavi - neoprostivi...

Roditelji odlučno traže ostavke: Propusti oko uvođenja pomoćnika u nastavi – neoprostivi su

Građanska inicijativa „Pomozimo djeci s invaliditetom“ zahtjeva smjene odgovornih zbog propusta oko uvođenja pomoćnika u nastavi ove školske godine.

“I ove školske godine mnoga djeca s teškoćama u razvoju krenula su u školske klupe puna neizvjesnosti. Razlog tomu jest brojni problemi koje MZO nije riješio tijekom protekle školske godine.

Naša građanska inicijativa od početka svog djelovanja inzistira na uvođenju inkluzivnog odgoja i obrazovanja.

Smatrali smo da će donošenjem Pravilnika o pomoćnicima u nastavi biti donesen pravni okvir koji će omogućiti sustavno rješenje ove problematike.

Na žalost ministarstvo je objavilo Pravilnik bez uvažavanja javne rasprave koji je u mnogim dijelovima bio manjkav i na štetu djece s teškoćama.

Mi smo na vrijeme reagirali i na nekoliko sastanaka u ministarstvu dobili čvrsta uvjeravanja da će sve biti riješeno do početka nove školske godine.

Reagirali smo i u srpnju kada smo dobili informacije o mnoštvu djece koja bi trebala ostati bez pomoćnika.

No na našu žalost skoro ništa od onoga na što smo upozoravali nije uvaženo i provedeno.

Tako će preko 180 djece koja su do sada imala pomoćnike i kojima su povjerenstva u uredima državne uprave po županijama utvrdila da trebaju potporu pomoćnika u školu krenuti bez njih.

Još je gora situacija u sustavu obrazovanja koji je pod ministarstvom demografije jer zbog kašnjenja natječaja stotine djece (prema nekim procjenama preko 600) krenut će u školu ili izglednije ostat će kod kuće zato što ministarstvo nije na vrijeme provelo natječaj za udruge.

Stoga smatramo da je došlo vrijeme da odgovorne osobe koje su propustile napraviti svoj posao podnesu ostavke ili budu smijenjene jer smatramo da je nedopustivo da zbog lošeg rada dalje trpe djeca s teškoćama u razvoju”, zaključuje ova Udruga u priopćenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

ČUDESNA PRIČA O ‘SAPUNIMA S TOČKICAMA’: Slabovidne i slijepe osobe oduševile svojim proizvodom

Zagrebačka Heinzelova ulica koja je unutar sebe skrivala staro, zapušteno skladište mesne industrije, već je neko vrijeme mjesto stvaranja čarobnih sapuna, u...

DINAMO ‘RASTAVIO’ ATLANTU: Pobjeda o kojoj će se dugo pričati

Dinamo je na startu Lige prvaka pobijedio Atalantu 4:0 na krcatom Maksimiru. Modri su na najljepši mogući način prekinuli...

Oh, ne! Stiže jesenja alergija: Srećom, stižu i savjeti stručnjaka

Ako ste mislili da se alergije javljaju samo u proljeće, gadno ste se prevarili. Alergije su česte i u jesen, a...

‘Vratite nam oduzeto pravo’: Država se ‘oporavila’, invalidi podsjećaju na obećanje…

Udruga roditelja djece s teškoćama obratila se nadležnim institucijama sa zahtjevom za povratak prava određenoj skupini 100% invalidnih osoba koje su svojedobno...

OVO NAM SE SVIDJELO! ZET obučava vozače u ophođenju prema invalidima

Jača svijest hrvatskih građana, ali i institucija koje su vrlo često "gluhe" na potrebe invalida i njihove svakodnevne životne prepreke.