Naslovnica Odabrano NIŠTA OD VRTIĆA ZA BOLESNU DJEVOJČICU: Ormarić je dobila, ali pomoćnika ne...

NIŠTA OD VRTIĆA ZA BOLESNU DJEVOJČICU: Ormarić je dobila, ali pomoćnika ne…“Ona je 100% invalid, vodi se pod nepokretnu (jer ne hoda), ima sve moguće papire, javljeno je svima kojima se trebalo javiti. I to prošle jeseni. ‘Zabilježena Vam je, na spisku je, ne brinite’, rekla mi je gospođa. Razgovarale smo upravo o ovom scenariju – da mi se dijete ne raduje vrtiću, a da onda nema asistenta ili da nema novaca za njega. ‘Ništa ne brinite’, rekla mi je gospođa, ‘Zato mi postojimo.’ , Eto, a sad se ne javljaju. Ovakva šikaniranja i ponižavanja su totalno svakodnevna. Mogli su nam reći da neće ništa učiniti. Radili bismo to što radimo trenutno – pronalazili bismo načine sami. Ali bismo ih mi pronašli na vrijeme i imali u pripremi. Uh, kako sam ljuta, kako sam ljuta!”, riječi su Vlatke Lehkec, majke malene Luke Lehkec iz Pribislavaca.

Malena Luka je, naime, prekjučer krenula u vrtić, no dogodilo joj se da je ostala bez obećanog asistenta koji je u njezinom slučaju nužan.

Nakon objave o dječaku s posebnim potrebama koji je ispred škole gorko plakao jer je ostao bez pomoćnika, identičan problem pojavio se i kod vrtićke djece.

O Lukinoj situaciji, oglasio se i njezin ogorčeni otac:

“Vlatka je ljuta, ja sam tužan, a Luka…eh
Dakle, jučer bio Lukin prvi dan u vrtiću, danas drugi, ali nije…jer nema asistenta za nju.
I ne bi bio nikakav problem, jasno nam je kakvo je stanje s asistentima, al kad 12 mjeseci dogovaraš, rješavaš papirologiju, dobivaš usmene i pismene potvrde da Luku bude čekao asistent kad počne vrtić , kao to je riješena stvar.

I naravno Luka cijelo ljeto sretno i uzbuđeno čeka da krene u vrtić, i dođe u vrtić vidi svoje ime i prezime na klupici, ma sreće nema kraja, al ima, kad se vratiš u realnost i nanovo shvatiš gdje živiš.

Možda smo morali skužiti da bude problema kad smo nazvali par dana prije početka vrtića udrugu zaduženu za asistente koja nam veli da nema ni Lukine prijavnice, a kamoli asistenta, bez ozbira na prijašnju višemjesečnu komunikaciju, da bi se prijavnica nakon pol sata magično našla, al asistent naravno ne.

I uz svu dobru volju teta i ostalih djelatnika u vrtiću Luka ipak ne može dalje.
Ponavljam, da nam je odmah u startu rečeno da su šanse male ili nikakve da Luka dobi asistenta ne bi bilo nikakvog problema, ne bi pripremali Luku za vrtić, ni mi ni tete u vrtiću.

U zadnje 4 godine nikad nisam vidio Luku toliko tužnu i shrvanu kao jučer, baš slomljenu, kao da je prvi put shvatila da je malo drugačija, prvi put osjetila svoja ograničenja, koja njoj do sada nisu predstavljala problem nego ljudima oko nje.
Nikakva medicinska pretraga, ostanak u bolnici, želja za hodanjem il skakanjem kao druga djeca nisu kod nje izazvale toliku tugu kao ovo sranje jučer.
Tako da me nije briga dal je netko nekome rodbina, prijatelj ili prijateljica, kome je koja udruga draga il simpatična, al ovako se igrati s dječjim osjećajima, to je u najmanju ruku okrutno, bezobrazno i jednostavno zločesto, napisao je Lukin otac Elvis.Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

ČUDESNA PRIČA O ‘SAPUNIMA S TOČKICAMA’: Slabovidne i slijepe osobe oduševile svojim proizvodom

Zagrebačka Heinzelova ulica koja je unutar sebe skrivala staro, zapušteno skladište mesne industrije, već je neko vrijeme mjesto stvaranja čarobnih sapuna, u...

DINAMO ‘RASTAVIO’ ATLANTU: Pobjeda o kojoj će se dugo pričati

Dinamo je na startu Lige prvaka pobijedio Atalantu 4:0 na krcatom Maksimiru. Modri su na najljepši mogući način prekinuli...

Oh, ne! Stiže jesenja alergija: Srećom, stižu i savjeti stručnjaka

Ako ste mislili da se alergije javljaju samo u proljeće, gadno ste se prevarili. Alergije su česte i u jesen, a...

‘Vratite nam oduzeto pravo’: Država se ‘oporavila’, invalidi podsjećaju na obećanje…

Udruga roditelja djece s teškoćama obratila se nadležnim institucijama sa zahtjevom za povratak prava određenoj skupini 100% invalidnih osoba koje su svojedobno...

OVO NAM SE SVIDJELO! ZET obučava vozače u ophođenju prema invalidima

Jača svijest hrvatskih građana, ali i institucija koje su vrlo često "gluhe" na potrebe invalida i njihove svakodnevne životne prepreke.