Naslovnica Odabrano DJECA S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU NISU DOBILA NI UČITELJA?! Nedostatak pomoćnika sada...

DJECA S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU NISU DOBILA NI UČITELJA?! Nedostatak pomoćnika sada se čini manjim problemom

Čini se kako je nedostatak pomoćnika na nastavi samo jedan od problema u nizu s kojima se bore djeca s posebnim potrebama i njihovi iscrpljeni roditelji. Donosimo priču iz centra Slava Raškaj koji nije uspio oformiti niti razred takvoj djeci jer – Ministarstvo nije odobrilo učitelja!

“Moj sin, dijete s višestrukim teškoćama u razvoju, dijete u invalidskim kolicima, krenuo je u prvi razred Centra za odgoj i obrazovanje ‘Slava Raškaj’ u Splitu. No, njegov razred nije formiran, a Ministarstvo još nije odobrilo mjesto za učitelja, odnosno defektologa. Dok to ne naprave, moj će dječak biti na nastavi s učenicima viših razreda. Što reći na to?”, pita roditelj iz Splita kojega je u ponedjeljak dočekao šok, a zatim višesatni razgovori s vodstvom ustanove koja je, doduše, na vrijeme poslala požurnice resornoj administraciji u Zagrebu.

“Svima nam je ovo neugodna situacija i žao nam je što se sve rješava ovako. Mi smo na tu djecu računali, poslali smo zahtjeve za pomoćnike u nastavi još u ožujku preko naših partnerskih udruga koje se izravno javljaju na natječaj Ministarstva i sad čekamo rezultate. Problem je to što je rok prijave za natječaje stavljen prekasno, tek 18. kolovoza, praktički uoči početka školske godine, a to je prekratko. Djeca su nam tako došla u školu u kojoj za njih nije formiran razred jer se čeka odgovor resornog Ministarstva. Napravili smo sve da oni ipak krenu na nastavu, smjestili smo ih u ostale razrede, s njima su stručne osobe i iskreno se nadamo da će stići pozitivan odgovor za posao defektologa koji će preuzeti novi razred”, rekla je Željka Paleka, ravnateljica “Slave Raškaj”, koja tvrdi da je i sama razočarana što se ta pitanja nisu na vrijeme riješila.

U Ministarstvu demografije jučer su Jutarnjem listu odgovorili da “kontinuirano brinu o potrebama korisnika” te da je u ovom slučaju “suglasnost potpisana i poslana”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

ČUDESNA PRIČA O ‘SAPUNIMA S TOČKICAMA’: Slabovidne i slijepe osobe oduševile svojim proizvodom

Zagrebačka Heinzelova ulica koja je unutar sebe skrivala staro, zapušteno skladište mesne industrije, već je neko vrijeme mjesto stvaranja čarobnih sapuna, u...

DINAMO ‘RASTAVIO’ ATLANTU: Pobjeda o kojoj će se dugo pričati

Dinamo je na startu Lige prvaka pobijedio Atalantu 4:0 na krcatom Maksimiru. Modri su na najljepši mogući način prekinuli...

Oh, ne! Stiže jesenja alergija: Srećom, stižu i savjeti stručnjaka

Ako ste mislili da se alergije javljaju samo u proljeće, gadno ste se prevarili. Alergije su česte i u jesen, a...

‘Vratite nam oduzeto pravo’: Država se ‘oporavila’, invalidi podsjećaju na obećanje…

Udruga roditelja djece s teškoćama obratila se nadležnim institucijama sa zahtjevom za povratak prava određenoj skupini 100% invalidnih osoba koje su svojedobno...

OVO NAM SE SVIDJELO! ZET obučava vozače u ophođenju prema invalidima

Jača svijest hrvatskih građana, ali i institucija koje su vrlo često "gluhe" na potrebe invalida i njihove svakodnevne životne prepreke.